We maken een ambitiedocument voor het gehele stationsgebied, met daarin de deelgebieden Spuiboulevard, Maasterras en Station Zuidzijde. Voor de Spuiboulevard maken we een beeldkwaliteitsplan en bereiden we de herontwikkeling van de locatie stadskantoor en omgeving voor. We ronden een prijsvraagprocedure voor het Huis van Stad en Regio af en maken een voorstel voor een nieuwe locatie van de kermis. Op basis van het Verkeerstructuurplan Schil West herontwerpen we een aantal wegen en kruispunten. Voor het Maasterras maken we een ontwikkelstrategie en onderzoeken we het verleggen van de aanlanding van de Zwijndrechtse brug. Aan de parkzijde van het station werken we aan een nieuwe entree, fietsenstalling en revitalisering van het gebied.
Samen met een geselecteerde ontwikkelaar stellen we het definitieve plan en maken de grond gereed voor de bouw van 500 woningen en ontspanning-, sport- en zorggerelateerde functies in de Middenzone Gezondheidspark. We voegen nog 300 woningen toe door gebiedsontwikkelaar AM te begeleiden bij de realisatie van een derde woontoren en woningbouw mogelijk te maken op de gronden van Yulius. We voeren, naast Gezondheidspark, ook bij het Leerpark betaald parkeren in. Op het Leerpark worden door ontwikkelaar Heijmans ruim 100 woningen (van totaal 380) gerealiseerd. Afhankelijk van een onderzoek naar mogelijkheden voor extra woningbouw, maken we een bestemmingsplanwijziging.
Voor Amstelwijck doen wij twee aanbestedingen, "Amstelwijck midden" en "Smitzigt" en maken we een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. We stellen de gemeenteraad in staat in het proces een (sturende) rol te nemen. We geven gemeentelijke grond uit, waarop ca. 600 woningen kunnen worden gebouwd.
In Stadswerven zorgen we dat door sanering en bouw- en woonrijp maken van grond, gestart kan worden met de verkoop en bouw van 150 woningen in de projecten het Wantijhof (tegenover het Energiehuis), het Scheepskwartier (naast het Wervenpark) en C-west in Stadswerven noord. In 2020 bouwen we de Prins Clausbrug, waarna we starten met woningbouw in deelgebied A. Ook dempen we de noordelijke haven ten behoeve van woningbouw. |
Doelstelling 1: Het realiseren van groei tot 2022 met 4.000 woningen en hoogwaardige openbare ruimte. |
We werken aan vier grote gebiedsontwikkelingen.
We maken een beleidskader voor onvrijwillige verplaatsingen van bedrijven en voorzieningen.
Naar aanleiding van motie M23 'voorkom gedoe bij gedwongen verhuizing van voorzieningen' stellen we een beleidskader op hoe we vanuit de gemeente omgaan met gedwongen verhuizingen van maatschappelijke voorzieningen. Dit geldt ook voor andere typen ruimtelijke functies, zoals bedrijven, landbouw of natuur. Door middel van locatieonderzoek, ondersteunen we diverse maatschappelijke organisaties een alternatieve locatie te vinden na een (te verwachten) gedwongen verhuizing. |
We maken woningbouw mogelijk, door gronduitgifte, gebiedsontwikkeling, bestemmingplannen en begeleiden van initiatieven.
We geven gronden uit bij Scholenlocatie Noordendijk, voormalig OMC terrein en Oranjepark/Dubbeldamseweg en we verkennen gronduitgifte in 2021 bij Steegoversloot.
Door gebiedsontwikkeling maken we in verschillende projecten nieuwbouw en transformatie van 760 woningen mogelijk. In 2020 vergroten we de totale harde planvoorraad t/m 2022 met 1.942 woningen (waarvan 1.250 binnen de gebiedsontwikkeling) en begeleiden minimaal 45 initiatieven van derden, waardoor we naar verwachting in 2020 de 120.000e inwoner kunnen verwelkomen.
We stellen bestemmingsplannen vast voor Amstelwijck, Leerpark en de Middenzone Gezondheidspark om ontwikkelingen mogelijk te maken. |
We wijzen locaties aan voor het terugbouwen van sociale huurwoningen.
Voor Wielwijk is samen met corporaties een verdichtingsstudie gedaan voor zowel koop- als huurwoningen. De meeste locaties zijn in eigendom van een corporatie. We sporen de corporaties aan en faciliteren deze om tot planuitwerking en realisatie van de locaties over te gaan. Voor locaties in ons eigendom werken we zelf plannen uit. In 2020 leveren we daarvoor de verdichtingsstudie Crabbehof op. Bij alle gebiedsontwikkelingen bezien we de mogelijkheden voor sociale woningbouw, om het totaal van de sociale woningvoorraad op minimaal 10% houden. |