Om inzicht te krijgen in (de ontwikkeling van) de financiële positie van de gemeente en beheersing van het EMU-saldo, is een geprognosticeerde balans opgesteld. Deze balans vormt samen met de exploitatiebegroting de basis voor het berekenen van een meerjarig EMU-saldo en de financiële kengetallen.
Op basis van de kengetallen, geprognosticeerde balans en het EMU-saldo kan worden geconcludeerd dat de financiële positie van de gemeente Dordrecht gezond is. Vanaf 2019 is sprake van een licht oplopende schuldquote die wordt veroorzaakt door reguliere investeringen in bijvoorbeeld riolering en wegen, investeringen in grondexploitaties en extra incidentele investeringen in ambities uit het coalitieakkoord (nieuwe SI-reserves uit de Begroting 2019).
De materiële vaste activa dalen sterk, doordat de activa voor onderwijshuisvesting tegen boekwaarde worden overgedragen. Hiertegenover staat een evenredige afname van het eigen vermogen door vrijval van de reserve onderwijshuisvesting. Als deze mutatie in verband met onderwijshuisvesting buiten beschouwing wordt gelaten, dan is sprake van een licht stijgende omvang van de materiële vaste activa en een stabiel verloop van het eigen vermogen. Dit stabiele verloop wordt vooral gunstig beïnvloed door winstnemingen bij grondexploitaties, die tot een stijging van de algemene reserve grondbedrijf leiden.
In deze begroting is geen rekening gehouden met effecten van eventuele verkoop van aandelen Eneco NV. Feitelijk verandert de financiële positie van de gemeente nauwelijks, maar optisch heeft dit grote invloed op de balans en de kengetallen. Voor Eneco komt dat door het liquide maken van een stille reserve, waardoor het eigen vermogen enorm toeneemt.