Toelichting financiële begroting

Financiële kengetallen

Om iets te kunnen zeggen over de (ontwikkeling van de) financiële positie van de gemeente Dordrecht, is de ontwikkeling van een zestal financiële kengetallen in beeld gebracht:

Financiële kengetallen

Jaarrekening 2018

Begroting 2019

Begroting 2020

Begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Netto schuldquote

58%

60%

59%

69%

71%

70%

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen

52%

55%

54%

64%

67%

66%

Solvabiliteitsratio

52%

52%

46%

44%

45%

45%

Grondexploitatie

7%

5%

4%

7%

5%

5%

Structurele exploitatieruimte

3,5%

-0,3%

0,9%

0,9%

0,1%

-0,1%

Belastingcapaciteit

92%

95%

95%

95%

95%

95%

De netto schuldquote zal de komende jaren toenemen. Reguliere investeringen en investeringen in grondexploitaties zorgen er ondanks een licht toenemend eigen vermogen voor dat een groter deel van de begroting met vreemd vermogen gefinancierd wordt. Ondanks de stijging van de schuldquote is een percentage van circa 70% nog altijd beperkt. Landelijk wordt een schuldquote van maximaal 130% als toelaatbaar gezien.

De solvabiliteit kent in zijn algemeenheid een constant verloop. In 2020 is sprake van een sterke daling door de eenmalige inzet van reserves voor de afboeking van onderwijspanden. Deze afboeking vindt plaats vanuit de doordecentralisatie van onderwijshuisvesting. Hoewel de solvabiliteit ook vanaf 2020 gunstig is, is binnen het eigen vermogen slechts een klein deel vrij aanwendbaar en is ook een steeds kleiner deel liquide te maken (doordat beleggingen vrijvallen). Bij de beoordeling van het kengetal solvabiliteit dient hier dus rekening mee gehouden te worden.

De omvang van de grondexploitaties is beperkt. Bovendien zijn in 2018 alle verliesvoorzieningen opgehoogd naar eindwaarde. Ook worden op korte en langere termijn positieve resultaten uit grondexploitaties verwacht. In basis zijn de financiële risico's op grondexploitaties daarmee beperkt. Desondanks vraagt de financiële positie van het grondbedrijf mede in relatie tot de groeiambitie van Dordrecht nog altijd aandacht.

De structurele exploitatieruimte is beperkt. Dit zorgt voor kwetsbaarheid omdat tegenvallers in de exploitatie direct voorzien moeten worden van structurele bezuinigingsmaatregelen en/of verhoging van de baten (onder andere uit belastingen). Mede doordat een groot deel van de lasten bestaat uit bijdragen aan verbonden partijen, waarop de directe invloed beperkt is, is het jaarlijks een uitdaging belastingverhogingen te vermijden.

Er is sprake van onbenutte belastingcapaciteit. De lokale lasten liggen in Dordrecht onder het landelijke gemiddelde en kunnen daardoor, indien noodzakelijk, worden verhoogd.