Bedrijfsvoering

Organisatieontwikkeling

Flexibele en lerende organisatie
Opgavegestuurd werken is anders werken. Door van buiten naar binnen te werken benutten we energie, dynamiek en kracht in de samenleving. Daarbij werken we vanuit de bedoeling en maken we integraal afwegingen. De ontwikkelingen in onze omgeving vragen om een wendbare en flexibele gemeentelijke organisatie. We sturen daarin op samenwerking en het vergroten van eigenaarschap en zetten in op sterke teams.

In de doorontwikkeling van het organisatiemodel pakken we door op teamontwikkeling en zelforganisatie door de ambities per team te monitoren en ruimte te maken voor evaluatie en reflectie (lerend evalueren). De ingezette beweging vraagt ook anders sturen: daarom investeren we in het versterken van (collectief) leiderschap.

Diverse en vitale organisatie
Vanuit goed werkgeverschap geven we ruimte aan professionele en persoonlijke ontwikkeling en bevorderen we dat medewerkers hun talenten optimaal kunnen inzetten en verder ontwikkelen. We ontwikkelen in 2020 een nieuwe gesprekscyclus die optimaal aansluit bij deze werkwijze.

Om de organisatie vitaal te houden investeren we in duurzame inzetbaarheid. Via strategische personeelsplanning brengen we in kaart waar versterking nodig is (doelgroepenbeleid) en hebben we aandacht voor werkdruk en het voorkomen en terugdringen van verzuim. We streven ernaar het verzuim onder de 5% te houden. We monitoren gezond en veilig werken via uitvoering en opvolging van de RI&E. Daarnaast hebben we in de opvolging van het uit te voeren medewerkersonderzoek aandacht voor de factoren die bijdragen aan het vergroten van het werkplezier.

We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om (afgestudeerde) studenten te helpen bij hun ontwikkeling door het bieden van stageplaatsen en traineeships. Ons streven is om op basis van de bezetting in FTE 7% aan stagiairs te werven. Verder wordt ook in 2020 meegedaan met het Drechtstedelijk traineeprogramma.

Dordrecht wil als organisatie een afspiegeling zijn van de Dordtse samenleving. We zijn het Charter Diversiteit aangegaan en hebben de "verklaring van Dordrecht" als onderdeel van Dordrecht Regenboogstad ondertekend. In 2020 zetten we met name in op doelgroepen LHBTI en mensen met een beperkt arbeidsvermogen.

Commissie Deetman
De gemeenten hebben naar aanleiding van het advies van de commissie Deetman besloten om de ruimtelijk-economische dossiers (Wonen en Bouwen, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Economie en Werken en Energietransitie en Duurzaamheid) los te weken uit de structuur/jurisdictie van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) en om deze primair lokaal te beleggen (zie ook programmakaart Samenwerkend en Verbindend Dordrecht).

In de nieuwe netwerksamenwerking zijn de gemeentesecretarissen van de colleges (verenigd in ONS-D) verantwoordelijk voor de coördinatie van de benodigde middelen en menskracht voor de uitvoering van de dossiers. Het ONS-D stelt voor om de middelen en menskracht integraal bijeen te houden door dit bij één gemeente te organiseren via een 'hostingsconstructie'en heeft verkend welke gemeente gastheer kan en wil zijn. Daaruit is Dordrecht als (enige) optie naar voren gekomen. Dit zou betekenen dat het regionale, ruimtelijk-economische budget (onder andere Groeiagenda) en betreffende GRD-personeel (en eventueel ingehuurd personeel uit andere gemeenten) in 2020 ondergebracht wordt bij Dordrecht. Hiervoor wordt een voorstel uitgewerkt, dat naar de gemeenten ter besluitvorming wordt verzonden.

Ook in de meervoudig lokale samenwerking met gastheerschap door Dordrecht blijven de gemeenten verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de ruimtelijk-economische dossiers, zoals het ondernemingsklimaat, de herontwikkeling van werklocaties, de nieuwe investeringen in mobiliteit, waterbushaltes, herontwikkeling en/of revitalisering van bedrijventerreinen en benodigde eigen lokale middelen. Dit zodat we slagvaardiger samenwerken. Daarnaast is de nieuwe aanpak bedoeld om meer in coproductie zaken te realiseren door met bedrijven, inwoners en maatschappelijke organisaties samen te werken.

Wet arbeidsmarkt in balans
Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Het doel van deze wet is meer balans te brengen tussen vast en flexibel werk. De maatregelen zijn dan ook bedoeld om vaste dienstverbanden te stimuleren en flexibel werk beter te reguleren. Via deze wet worden o.a. onderdelen uit de regelingen over de transitievergoeding, ketenregeling, het ontslagrecht en WW-premie aangepast. Bovendien heeft de wet vergaande consequenties voor payrollers en oproepkrachten. De verwachting is dat tarieven voor o.a. uitzendkrachten en payrollers als gevolg van de nieuwe wet omhoog zullen gaan. We onderzoeken gedurende 2020 in welke mate deze wet effect heeft op het personeelsbudget.