De gemeente is verantwoordelijk voor alle speel- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte. Speeltuinverenigingen beheren hun eigen speelvoorzieningen, maar deze liggen niet in de openbare ruimte en worden dus niet door de gemeente onderhouden. Op schoolpleinen die openbaar toegankelijk zijn staan in sommige gevallen wel speelattributen. Over het onderhoud hiervan zijn dan afspraken gemaakt tussen gemeente en school. Overeenkomstig de Nota Speelruimtebeleid Dordrecht 2013–2022 streven we naar een woonomgeving met kwalitatief en kwantitatief goede openbare sport- en speelruimte. De sport- en speelvoorzieningen zijn bedoeld voor kinderen, jongeren en pubers uit verschillende leeftijdsgroepen. Doel is een evenwichtige verdeling van de speelvoorzieningen over de wijken in relatie tot de huidige en toekomstige kinderaantallen. We constateren op dit moment een tekort aan sportaanbod in de openbare ruimte en de verwachting is dat door de opgroeiende jeugd de behoefte aan sport in bepaalde wijken nog verder zal toenemen.
Kerncijfers
Aantal | |
Speelplekken | 250 |
Sportplekken | 119 |
Speeltoestellen | 931 |
Sporttoestellen | 270 |
Beheer en onderhoud van het areaal
De speelvoorzieningen in Dordrecht voldoen aan de wettelijke kaders en zijn in goede staat van onderhoud. De speeltoestellen worden jaarlijks viermaal conform de wettelijke veiligheidseisen geïnspecteerd. Bij deze inspecties kijken we naar de aanwezigheid van slijtage, houtrot en roest en wordt gecontroleerd of tussentijdse reparaties correct zijn uitgevoerd. Onveilige speelelementen worden gerepareerd of verwijderd als herstel niet meer mogelijk is, zodat de veiligheid van de openbare speelvoorzieningen blijft geborgd.
Vloertjes en oploopschotten bij speeltoestellen zijn van hout. Bij langdurige hoge temperaturen krimpt het hout, waardoor de vloeren ruw worden en er soms schroeven en spijkers gaan uitsteken. Zo zorgde de hoge temperatuur en droogte in de zomers van 2018 en 2019 voor een hogere slijtage waardoor er meer vloertjes en oploopschotten zijn vervangen dan in minder droge jaren.
In samenwerking met de inwoners bepalen we de behoefte aan speeltoestellen. Op basis van deze behoefte worden minimaal twee ontwerpen gemaakt, waarna de bewoners uitgenodigd worden hun favoriete ontwerp te kiezen. Indien er scholen grenzen aan de speelplek, benaderen we zo mogelijk ook de leerlingen van die school. Uiteindelijk wordt na stemming het definitieve ontwerp bekend gemaakt aan de buurt waarna we deze met eventuele aanpassingen naar aanleiding van de reacties aanleggen. De afgelopen jaren is vooral geïnvesteerd in duurzame voorzieningen, waardoor de kwaliteit ook op lange termijn is geborgd. Hierbij houden we uiteraard rekening met de technische noodzaak tot onderhoud of vervanging en de behoefte die er bij bewoners is. Hierbij is met name aandacht voor de openbare sportlocaties.
Wat gaan we doen in 2020?
- Regulier onderhoud.
- Onderhoud aan kunstgrasondergronden, valdempende ondergronden en zandondergronden.
- Verversen van het zand in 7 zandbakken.
- Controleren van alle speel- en sporttoestellen op technische staat en veiligheid.
- Lijst opmaken op basis van de veiligheidsinspectie en maatschappelijke ontwikkelingen van her in te richten speelplekken.
- Herinrichten van verschillende speelplekken (nader te bepalen).